Nematoder.se

Robotgräsklippare mot mördarsniglar?

Följande pressrelease kommer från Husqvarna.

"
HUSQVARNA UNDERSÖKER NY METOD FÖR BEKÄMPNING AV MÖRDARSNIGLAR
2008-04-10 09:22

Problemen med mördarsniglar i svenska trädgårdar tilltar. I sommar inleder Husqvarna ett test för att undersöka om robotgräsklipparen Automower lever upp till påståendet att den kan befria trädgårdar från mördarsniglar.

Sedan en tid tillbaka har ett flertal Automower-ägare i Sverige rapporterat att deras trädgårdar har blivit befriade från mördarsniglar efter att de installerat en robotgräsklippare. Därför har Husqvarna beslutat att nu i sommar genomföra en undersökning i svenska trädgårdar för att fastställa om det stämmer att robotgräsklippare är en effektiv bekämpningsmetod mot mördarsniglar.

Om själva testet
Mellan juni och oktober kommer tio robotgräsklippare att installeras i privata trädgårdar på olika orter i Götaland och Svealand. Deltagande trädgårdar ska ha haft återkommande problem med mördarsniglar för att kvalificera som testträdgård. De trädgårdsägare som väljs ut att delta, ska löpande föra anteckningar om huruvida antalet mördarsniglar på tomten minskar eller inte. Resultatet sammanställs under hösten.

Trädgårdarna och deras värdfamiljer rekryteras i samband med trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö den 10-13 april där trädgårdsägare kan anmäla sitt intresse i Husqvarnas monter.

Bakgrundsfakta mördarsniglar
Mördarsniglar, Arion lusitanicus, kom till Sverige på 70-talet från Spanien. Eftersom den inte tillhör den svenska faunan har mördarsnigeln inte några naturliga fiender och är väldigt svåra att bekämpa.

Det mest kända bekämpningsmedlet är att låta myskankor vanka runt i trädgården och äta upp mördarsniglarna. Övriga tillämpade bekämpningsmetoder är att frysa sniglarna, bespruta dem med kaffe och att gillra ölfällor. Bortsett från myskankorna, är de flesta metoderna mycket tidskrävande.

(Källa: Mördarsniglar, Jeanette Thelander 2006)

Fakta Husqvarna Automower
Robotgräsklipparen Automower från Husqvarna är resultatet av många års intensivt utvecklingsarbete och är många husägares dröm eftersom den sköter både gräsmattan och sig själv hela säsongen.

När Automower har installerats i trädgården klipper den gräset regelbundet, oavsett väderförhållanden. Automower är utrustat med ett klippaggregat som består av tre sylvassa knivar som klipper av toppen av grässtrået. Det avklippta gräset förmultnar och blir till naturlig gödsel i gräsmattan, dessutom slipper du att räfsa upp gräset.

Automower finns i fyra utföranden, varav en är en hybridmodell som kombinerar solenergi med ett uppladdningsbart batteri.

Klipparea: 500-3 000 kvadratmeter
Klipphastighet: 75-125 kvadratmeter per timme
Pris: 14 000-29 0000 kr
Ljudnivå: 63 dB(A) – nästan ljudlös
Vikt: 10,7 kilo

Ytterligare information om Automower finns på www.automower.se
Bilder finns att ladda ner på www.newsdesk.se/pressroom/husqvarna

För mer information och bilder, kontakta:
Stefan Axelsson, produktansvarig Automower 036-14 66 98
Margaretha Finnstedt Möller, pressansvarig 070-678 61 58

Husqvarna är världens största tillverkare av gräsklippare och motorsågar samt bärbara, bensindrivna trädgårdsprodukter som trimmare och lövblåsare. Koncernen är också ledande på världsmarknaden inom diamantverktyg och kaputrustning för byggnads- och stenindustrierna. Nettoomsättningen uppgick 2007 till 33,3 miljarder kronor och det genomsnittliga antalet anställda var 16 000.
"

Nematoder mot mördarsniglar?

Tillbaka till sidan med information om nematoder mot mördarsniglar.

 
Registrera dig i vårt nyhetsbrev om nematoder och mördarsniglar
Kontakt via mail: anders@nematoder.se
Köpvillkor och integritetspolicy
All text och bilder omfattas av upphovsrättslagen. Det är ej tillåtet att kopiera och använda text/bild utan skriftligt godkännande. Tycker du sidan är bra? Länka gärna hit! :-)
Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter