Påverkas vinbergssnäckor av nematoder mot mördarsniglar?

Hur är det med vinbergssnäckor, angrips de av nematoderna i Nemaslug?

Fråga

hej! jag har vinbergssnäckor som jag inte vill skada. påverkas de av nematoderna?

Svar

Det är möjligt att de påverkas, så du bör inte behandla de områden där snäckorna rör sig.
Nematoderna rör sig inte några längre sträckor, så det är ok att behandla de delar av trädgården där snäckorna inte befinner sig.

Tags: ,

Nematoder mot sniglar finns nu att beställa

Nemaslug - nematoder mot mördarsniglarNu går det äntligen att beställa nematoder mot mördarsniglar. Våren verkar vara ganska tidig i år, så det kan vara en god idé att vara tidigt ute och bekämpa mördarsniglarna. Tänk på att marktemperaturen ska vara +5 grader eller mer för att nematoderna i Nemaslug ska vara aktiva.

Har du några frågor om Nemaslug eller nematoder, så är du välkommen att lämna en kommentar nedan.

Tags: ,

Nya nematoder mot äppelvecklare och gräsmattelarver

Nu kan vi erbjuda två nya typer av nematoder för bekämpning av skadedjur, nämligen nematoder mot äppelvecklare/fjärilslarver respektive gräsmattelarver t.ex. trädgårdsborrar och ollonborrar.

Äppelvecklaren

Äppelvecklaren är en gråbrun liten fjäril som lägger ägg. När larverna har kläckts så trivs de som allra bäst inuti mogna äpplen, där de äter sig mätta och lämnar ett ganska stort utgångshål. I folkmun kallas den ibland äppelmask. Nematoder är ett giftfritt sätt att bekämpa fjärilslarverna.

Gräsmattelarver

Har du märkliga gula fläckar i din gräsmatta? Det kan vara ett larvangrepp av någon gräsmattelarv. Maj-juni är bästa tiden för behandling.

Beställning av nematoder: Länk

Tags: , , , ,

Gurkor och nematoder mot sniglar?

Jag har hört att man kan dränka in gurkskivor med nematoder och lägga ut detta som föda åt sniglarna. Lämpligen under en planka eller på någon annan plats där man vet att sniglarna uppehåller sig.

Har ingen exakt beskrivning på blandningen, eftersom jag inte testat själv, men har hört att det ska vara en hög koncentration av nematoder i nematodvattnet. Gissar kanske 5-10x den koncentrationen man brukar vattna ut? Gurkskivorna ska ligga i nematodvattnet ett tag, så det får dra in ordentligt.

Fördelen sägs vara att mördarsniglar kan få i sig mycket mer nematoder med denna metoden än på andra sätt. Sniglarna kalasar på gurkan och får i sig massa nematoder på köpet. Jag ser två möjliga fördelar med denna metod:

  1. Om en mördarsnigel får i sig tillräckligt mycket nematoder via ett födoämne, så kan även större exemplar av snigeln dödas.
  2. Ökad spridning och reproduktion av nematoder, lite samma idé som den norska metoden mot mördarsniglar.

Har någon testat denna metod? Kanske har du mer information? Kommentera gärna nedan.

Notera att tillverkaren endast rekommenderar metoder som är vetenskapligt testade. Den av tillverkaren rekommenderade metoden är att vattna ut nematoderna.

Tags: , , ,

Öronvivlar: Nya nematoder för att bekämpa öronvivel

Har du problem med angrepp av skadedjur på jordgubbar, azalea, begonia, cyklamen, orkideer eller ormbunkar? Då kanske du har problem med öronvivelns larver (se till höger). Öronviveln är som vuxen en svartbrun skalbagge på 10-15 mm.

Öronvivlar kan även orsaka omfattande skador på bland annat vivor, rhododendron, benved, blåsippor och städsegrön.

Hur ser skador från öronvivel ut?

Angreppen yttrar sig oftast som små hål i bladen, ungefär som biljettklipp i kanterna av bladen.

På nematoder.se kan du läsa mer om nematoder mot öronvivel och beställa Vine Weevil killer som produkten heter. En fördel med Vine weevil killer är att den går att vattna ut tidigt på säsongen, redan vid en jordtemperatur på +5 grader.

Observera att dessa nematoder endast angriper öronvivelns larver. Öronviveln lägger ägg från maj. Det är en fördel att behandla i tid och man bör förvissa sig om att man har öronvivellarver hos sig innan man beställer.

Tags: , ,

Ny sajt för dig som räknar antalet sniglar!

En sajt där du kan rapportera ditt antal sniglar har lanserats. Sajten hjälper dig räkna ihop hur många sniglar du plockar och hittar under säsongen.

  1. Du rapporterar in antalet sniglar via ett enkelt formulär när du hittat sniglar (dagligen eller mer sällan, du bestämmer).
  2. Sajten summerar ditt antal löpande.
  3. Du får en fin statistiksida där du kan se hur många sniglar du plockat totalt under året, hur många per dag m.m.

Det är ju lite trist att plocka, men detta är en kul grej som kan göra det lite roligare? Tipsa gärna dina bekanta, så kan ni titta på varandras statistik och jämföra era insater mot mördarsniglarna!

Klicka här för att börja rapportera dina sniglar.

Tags:

Sajt för att se marktemperaturen i Sverige

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har en sida där du kan se marktemperaturen på olika platser i Sverige. Mycket praktiskt för den som använder nematoder mot mördarsniglar, eftersom nematoder fungerar bäst från +5 grader och uppåt. Nematoderna kan visserligen klara sig ner mot 0 grader, men de är inte speciellt aktiva förrän runt 5 grader. Det är alltså främst marktemperaturen över dygnet som är intressant, inte lufttemperaturen i så stor utsträckning.

Om du är lite osäker var orterna på sidan ovan ligger, så kom jag fram till följande efter lite sökning. Du kan även se orterna på en karta här.

  • Tönnersjöheden ligger utanför Falkenberg
  • Jädraås, en bit nordväst om Gävle
  • Siljansfors ligger strax söder om Mora
  • Asa strax norr om Växjö
  • Vindeln strax norr om Umeå

Lämna gärna en kommentar nedan om du sett sniglar redan och skriv gärna var i Sverige du bor.

Tags: , ,

Nu går det beställa Nemaslug (nematoder)

Säsongen för 2010 har nu startat och det går att köpa nematoder här. För mer information om nematoder mot mördarsniglar läs gärna fakta om nematoder.

Tags: , ,

Nemaslug godkänt för ekologisk odling

Nemaslug är nu godkänt för användning i ekologisk odling. Nemaslug innehåller nematoder som är verksamma mot mördarsniglar.

Detta innebär att KRAV-certifierade producenter nu har ett biologiskt bekämpningsmedel mot mördarsniglar, något som tills nu saknats på marknaden i Sverige. Produkten Nemaslug har granskats av Aranea Certifiering AB.

Produkten är tillåten att använda i KRAV-certifierad produktion och ekologisk produktion enligt Rådets förordning (EEG) nr 2092/91.

Se följande länk för information om Nemaslug, nematoder mot mördarsniglar.

Tags: , , , ,

En delad snigel kan inte bli två nya

Låt oss slå fast följande:

Om man delar en mördarsnigel på mitten, så kan det INTE bli två nya sniglar av den. (Källa)

Tydligen finns det flera myter om detta med att dela sniglar. Dessvärre har Vetenskapsradion P1 så sent som i våras spätt på denna myt, i ett program om återbildning av kroppsdelar. Snigelexperten Ted von Proschwitz har avfärdat påståendet som ”fel och totalt orimligt”. Delning/halshuggning anses tvärtom vara en snabb och rekommenderad avlivningsmetod.

Snigeläggen kan inte heller överleva när en snigel delas, något som tidigare tagits upp i inlägget med fakta om snigelägg.

Tags: , ,