Jag fick en fråga om igelkottar som hade fått ont i magen. En lite ovanlig fråga, men det kan ju vara intressant att ta reda på vad igelkottar äter och vad de inte ska äta.

Igelkotten är tydligen en allätare och tar gärna ett smakprov på lite av varje, på gott och ont. Ibland pratas det om att igelkottar kan äta mördarsniglar, men enligt t.ex. ABC om mördarsniglar, så äter inte igelkottar mördarsniglar. Däremot äter igelkotten andra typer av sniglar och snäckor. Favoritfödan är maskar, insekter, groddjur och kräldjur. Tyvärr äter den även av jordbruket besprutade insekter, vilket i värsta fall kan leda till döden för igelkotten. Möss och sorkungar kan också tillhöra födan. Igelkotten gillar också svamp, äpplen, jordgubbar, plommon och päron.

Vad kan jag bjuda igelkotten på?

Artikeln fortsätter under annonsen


Ett fat med vatten är utmärkt. Bjud inte igelkotten på mjölk eller grädde! Även om den gillar det, så får den ofta ont i magen och kan i sämsta fall dö. Enligt uppgift kan man ge matrester och igelkotten ska föredra kokt mat. Undvik starkt kryddad mat. Katt- och hundmat ska också fungera bra. Om du ställer ut mat regelbundet på kvällen så kan du lätt få en återkommande besökare. 🙂

Liknande inlägg